Напрежение между ИСУЛ и Здравната каса след смъртта на 6-годишно момиченце.

...
Напрежение между ИСУЛ и Здравната каса след смъртта на 6-годишно момиченце.
Коментари Харесай

Напрежение между ИСУЛ и Здравната каса след смъртта на малката Мими

Напрежение сред ИСУЛ и Здравната каса след гибелта на 6-годишно момиченце. Малката Мими беше болна от левкимия. Въпреки че се лекуваше в българска болница, семейството на Мими получи фактура за 14 000 лева за скъпи медикаменти. След трагичния случай се откроиха два казуса. Единият е обвързван с бавеното на протоколи на деца, които би трябвало да се лекуват в чужбина, а другият с това защо касата не поема всички медикаменти, необходими на онкоболните.

 „ От здравна позиция вършим оптималното, с цел да не лишаваме нашите деца от общоприетоо лекуване. Проблемът не е единствено в България. Има избран лист с медикаменти, които на пръв взор наподобяват доста леснодостъпни. Всъщност, има една тежка интернационална процедура по регистрация на някои медикаменти. Това се прави, с цел да не се стига до потребление на лекарства, които не са позволени. Получават се два казуса. Единият е доставката на лекарства. Другият проблем е, че неразрешените медикаменти не могат автоматизирано да влязат в листата на Здравната каса и да бъдат заплащани от нея ”,  заяви за „ Здравей, България ” началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов.

По думите му е значимо да се опрости процедурата по която медикаментите доближават у нас.„ За страдание, с цел да осигурим част от тези медикаменти в аптеките по нашите лечебни заведения, ние би трябвало да ги платим авансово. Ние сме търговски сдружения и нямаме свободен бюджет ”, поясни проф. Добрин Константинов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР